Kövess minket!   Facebook logó Youtube logó

Ras M. -Safaga búvárszafari és nyaralás
Búvárkodás a legszebb zátonyoknál és roncsoknál

 

A Vörös tenger

különböző régiói eltérő élővilággal rendelkeznek, emiatt mindegyik más élményeket tartogat az idelátogató búvár számára. A különálló, parttól távoli zátonyok jellemzően a nagyobb testű élőlények jelenlétét feltételezik, ha nem túl meleg a víz hőmérséklete. A zátonyos részeknél, teknősök, delfinek és rendkívül színes korall élővilág a jellemzőbb és vannak még a roncsok, melyekben szerencsére bővelkedik a Vörös-tenger és ezek szintén más fajta élményt nyújtanak számunkra.

Egy búvártúra akkor nyújt a legtöbb élményt, ha nagyon változatos helyszíneket érint és így ennek a különlegesen gazdag tengernek több arcát is megismerhetjük egyetlen túra alatt. A mostani túránk útvonal kialakításánál ez a cél vezérelt bennünket és remélhetőleg az extra élmények, melyek érnek bennünket a víz alatt, igazolják állításomat. Képek egy előző túráról.


Hurghada búvár régió

Mival a hajónk Hurghadából indul, így értelemszerűen az első nap merülései ebben a régióban lesznek. Elsősorban a régió külső zátonyait célozzuk meg, melyek miden esetben gyönyörű élményeket nyújtottak számunkra az eddig alkalmakkor is. Egyetlen merülő hely van, mely a belső részen található, de nem szabad semmiképpen kihagyni, ez pedig az akváriumnak is nevezett Gotta Abu Ramada, ahol színes halrajokból olyan mennyiség található, hogy az valóban ritkaság számba megy.

Safaga búvár régió 

A Safaga régió is számos különleges merülőhellyel kápráztat el bennünket, melyet a Reef giud-ok is a Vörös-tenger legszebb merülőhelyi között sorolnak fel. Ilyen elsõ között a Panorama reef, mely platóján minden estben csodálatos élővilág vár ránk, sőt a legtöbb esetében ismételni kell a merülést közkívánatra. További híres merülőhelyek az Abu Kafan és a Middle reef. A régióban legalább másfél napot tölt el a túra a menetrend szerint. Előző túra filmje delfinekkel 
A régió még arról is ismert, hogy itt található a Vörös-tenger egyik leghíresebb roncsa a Salem Express, mely hatalmas méretével, kitűnő állapotával és a belsejében található látnivalók miatt a régió legfontosabb merülőhelye. A Salem Expressz története.

Shaab Abu Nuhas régió


A következő izgalmas és népszerű hely az Abu Nuhas zátony, mely arról híres, hogy az évtizedek, évszázadok alatt számos hajó ütközött a zátonynak és süllyedt el szinte egymás mellett. A Giannis D, a Carnatic a Chrisoula K, és a Kimon M hajóroncsok közül kettőt mindenképpen megmerülünk és ebben az a különleges, hogy a roncsok adottsága miatt minden búvárt bevisznek a vezetők a belsejébe, ahol olyan látványban lehet részük, ami megatározónak számít majd a búvár élmények között.
A közelben van még egy népszerű hely, az pedig a Shaab El Erg zátony. Ez arról híres, hogy nagyon szeretik a delfinek ezt a helyet és számos alakolmmal erről meg is bizonyosodhattunk az előző északi szafarikon. 

Ras Mohammed Nemzeti Park

A búvár szafari további szenzációs helyeket érint. Tovább haladva észak felé a következõ világhírű régió a Ras Mohammed víz alatti természetvédelmi terület, mely legismertebb helyei a Shark, az Anemona és a Yolanda zátony, ahol élőlények ezreivel szoktunk találkozni és az élményeink a két merülés során egyértelműen tudatosítják bennünk, hogy miért nemzeti park ez a régió. Sok száz fős halrajok, hatalmas napóleonhalak, murénák, elképesztően sok kék-pettyes rája a jellemző, de legutóbb nagy egyedszámú tintahal raj úszott el a fejünk felett. Ezeknél a zátonyoknál minden esetben több merülést is végzünk az elképesztő látnivalók miatt.

Thistlegorm, a Vörös-tenger leghíresebb helyszíne

A következő helyszín talán még nagyobb durranás, hisz ez a világ egyik leghíresebb roncsa, a Thistlegorm hajóroncs, a maga elképesztően látványos rakományával, mely teherautókból, vasúti kocsikból, motorkerékpárokból, lánctalpas járművekből, légvédelmi ágyúkból és sok-sok bombából áll. Szerencsés módon itt egy éjszakai merülésünk is lesz, mely során inkább a rendkívül különleges élővilág jelenti a látványt, mely a roncs orr részében szokott kavarogni. A búvárok kedvence ez a merülés. Egy másik északi búvár túra filmje

Nyaralás része a túrának

A kísérő családtagok számára számos lehetőség nyílik majd a délutáni órákban a harmadik merülés után arra, hogy a zátony mellett sznorkelezzenek, esetenként napközben is, ha a hely adottsága olyan lenne. Ezen kívül a hatalmas napozó dekken napozással, a szalonban filmnézéssel, vagy csak pihenéssel, olvasással is el tudja tölteni az időt. Az étkezések minőúsége is látványosan jobb, mint egy hotelben lenne, ahol tömegeket étkeztetnek és néha még leülni is nehézségbe ütközik. Az első és utolsó nap délutánján és estéin az új kikötőben tudnak sétálni, vásárolni, nézelődni.  

A búvár szafari hajó

 Az Andromeda 5*-os szafari hajó, az egyik legkedveltebb hajó, mellyel már számos búvárszafarit bonyolítottunk az ügyfelek nagy megelégedésére. A maga 40 m hosszával, 8 m szélességével, négyszintes magasságával és közel 350 m2 területével ez jelenleg a Vörös-tenger egyik legnagyobb és legszebb búvár szafari hajója. 13 klimatizált, kétágyas kabinnal rendelkezik, melyek mindegyikéhez saját fürdõszoba tartozik. 3 franciaágyas kabin van, a többinél egymás mellett vannak az ágyak. Törülköző és ágynemű is rendelkezésre áll a szobákban, melyeket naponta takarítanak! Az étterem és a szalon, mely szintén klimatizált, két külön fedélzeten található és az étkezéseket asztalnál, székeken ülve lehet bonyolítani. A szalonban plazma TV és DVD lejátszó áll rendelkezésre a filmeket szerető utasoknak. A három különböző dekk a hajón összesen 100 m2 közös területet kínál a búvároknak. Egy fedett dekk a szalon mögött asztallal és körkanapéval, a felső fedélzet napozómatracokkal és körkanapékkal, plusz egy kisebb dekk a kapitányi kabin előtt szintén napozás hellyel. A hajón van egy nagyméretű arab kávézó is, ez a shisházók fő tartózkodási helye. Itt kedvükre válogathatnak esténként a számtalan gyümölcsízű szívni való közül. Természetesen ez is benne van az árban, mint ahogy a kávé, tea, ásványvíz és minden fajta üdítőital fogyasztása is. A megszokott módon napi háromszori svédasztalos étkezést tálalnak a vendégeknek, ezen kívül délutánonként friss gyümölcsöt és süteményt is kapnak a vendégek. Képek a búvár hajóról 

A búvár platform

A hatalmas méretű platform egyszerre 14 búvár előkészületeihez nyút alkalmas helyszent a merülések előtt. Mivel sok időt töltünk a hajó ezen részén, ez egy igazán fontos szempont. A szintén nagyméretű, 20 m2-es víz-közeli platformról könnyen jutunk a vízbe és vissza a hajóra, még hullámzásban is. A merülések után mindenki csak lerakja a légzőkészülékét a saját helyére és még szétszednie sem kell, a palackokat a helyükön töltik. Az egyéb felszereléseinket a padok alatti boxokban tároljuk. Két édesvizű tusoló és egy elmosó tartály is rendelkezésre áll a búvár dekken a maszk öblítéséhez, vagy a fényképezőgépek só-mentesítésére a merülés után. A hajón egységesen 12 L-es alumínium palackok vannak, DIN és INT csatlakozási lehetőséggel egyaránt, de igény esetén a 15 L-es palack is rendelkezésre áll 55 €/hét felár fizetése mellett. A Nitrox töltés is standard a hajón és az ára 90 €/hét. 

Az időjárás a búvártúrán

Azt szokták gondolni, hogy nyáron túl meleg van Egyiptopmban. Ez igaz a városra és nem igaz a tengererre. Mi a túra 90%-át a tengeren töltjük, ahol állandóan kellemes, langyos szél van és pont annyira van meleg, hogy jól érezzük magunkat, de semmiképpen sincsen melegebb, mint bármely mediterrán helyen a tengerparton más nyaralás közben. Tehát az időjárás és a vízhőmérséklet ideális egy színvonalas búvár szafarihoz és nyaraláshoz a Vörös tengeren. Azok, akik félnek a tengeribetegségtől és emiatt vonakodnak eltölteni egy hetet egy búvárhajón, megnyugtatásképpen és a döntésükben segítséget nyújtandóan informálom őket, hogy egyrészt nyáron csak szellő van, ami nem igazán gerjeszt huulámzást, másrészt a búvárszafari menetrendje szerint zátonytól-zátonyig rövid hajózásokkal jutunk el és minden merülésnél úgy köt le a búvárhajó, hogy az ne tudjon mozgatni. A vízhőmérsékletet a legideálisabb iylenkor, kb. 29 C fokos és a látótávolság is kiváló, kb. 30-40 méter.

Utazásunk a búvártúrára 

Az utazás most is charter géppel történik, hurghadai leszállással. Az utolsó év tapasztala szerint a gépek délelőtt indulnak és kora délután érkeznek. A behajózás és a búvár túra befejezése is Hurghadában történik az új kikötőben, mely lehetővé teszi számunkra, hogy az első és utolsó estén, mindenki, aki szeretne, bemehessen a városba ajándékot vásárolni, sétálni, sörözni, vagy csak egyszerűen azért, mert változatosságra vágyik.

A búvártúra időpontja: 

2019 Július 28 - augusztus 4.

A búvártúra ára búvároknak: 1.180 €


A búvártúra ára tartalmazza:

+ Nemzetközi repülőjegyet,
+ Reptéri illetéket,
+ Hajóbérleti díjat,
+ Kikötői díjat (50 €/fő),
+ Üzemenyag felárat (50 €/fő),
+ Elhelyezést 7 éjszakára teljes ellátással, alkoholos italok nélkül,
+ Transzfert a hajóhoz és vissza,
+ Napi három-négy merülést,
+ Levegőtöltést és búvárvezetést két-három csoportban,
+ Helyszíni szervezést és asszisztenciát,


A búvártúra ára nem tartalmazza:

- Személyzeti borravalót, 30 €/vendég,
- Vízumköltséget, 23 €/fő
- Ras Mohammed Nemzeti park belépőt, 10 €/fő
- Az egyéb felszerelés bérleti díját,
- Biztosítást,
- Bármilyen fajta felszerelés szervizelést a hajón,
- Bármilyen fajta búvároktatást a merülések alatt, 

A búvártúra a Red Sea Boats Utazási Iroda szervezésében (MKEH: U-000186/2002) indul. Az iroda az árváltoztatás jogát fenntartja. 

A búvár szafari -ra jelentkezni:

Mailban az abc@abcbuvar.hu címen lehet.

Szabad helyek száma: 8 fő

 


A cikkhez kapcsolódó képek


A cikkhez kapcsolódó egyéb tulajdonságok

Esemény kezdete
2019-07-28
Esemény vége
2019-08-04
Esemény helyszíne
Egyiptom

Következő búvártúrák

Daedalus-Fury Soal-Elphinstone búvárszafari
2024. május 31 - június 07.

Érdekel!

Fényes-források búvártúra - 04
2024. április 06.

Érdekel!

SzezonNyitó Trogir búvártúra és nyaralás
2024. június 12-16.

Érdekel!

Extra-akciós Maldív szigetek nyaralás-búvárkodás
2024. október 18-26.

Érdekel!

Kövess minket!

YouTube: AquanautaBC